UPRAVTE SI RYBU JINAK
Autor: Michal Cirmaciu

 

Zvlášť v rodinách rybářů se s teplejším počasím blíží příležitost udělat si rybu podle různých receptů. Ryba se pro pestrost stravy nabízí jako velmi dobré řešení. Dá se upravit v různých variantách s využitím rozdílných surovin i jako salát a podobně. Sýr, šunka, houby, různá zelenina, ale i ovoce, marináda, majonéza, smetana, rosol, pěna. Možností je více než dost. Zde uváděné recepty jsou z publikace Jak na kapra, která vyšla v rámci projektu RYBA DOMÁCÍ. Text knihy napsal Rudolf Berka, foto připojil Pavel Hrdina a jedno je od Jaromíra Zumra.
Více o projektu si lze přečíst na www.rybadomaci.cz. Kniha Jak na kapra ukazuje, že v kuchyni má každý opravdu pestrou nabídku možností úpravy. Zvlášť kapr po mlynářsku je jednoduchý recept, který zvládne i laik. Je to úprava rychlá a chutná, hodně oblíbená. Ingredience v mouce můžete rozšířit o kmín nebo pálivější papriku i další dobře rozemleté koření. Kapra si můžete zakoupit na našich sádkách v Trocnovské ulici. Dobrou chuť!


Kapr po myslivecku 

Budete potřebovat: kilogram kapra, 70 g másla či podobného tuku, 500 gramů kořenové zeleniny (celer, kořen petržele, mrkev), jednu cibuli, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření, dvě deci bílého vína, půl litru masového vývaru, lžíce hořčice, lžíce mouky, několik čerstvých hub (v současnosti žampion, hlíva ústřičná) nebo nahradit dobře upravenou jinou sušenou či naloženou houbou, sůl.

Postup: Porce kapra osolíme a necháme asi půl hodiny odležet v chladu. Do hrnce s máslem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli a koření a krátce podusíme. Do základu položíme naporcovaného kapra a zalijeme vínem i masovým vývarem. Přidáme hořčici, nakrájené houby a dusíme na mírném ohni. Když je ryba měkká, vyjmeme ji, upravíme na mísu a zalijeme procezenou omáčkou. 
 


Kapr po mlynářsku 

Budete potřebovat: jeden vykostěný kapří bok (filet), asi 600 gramů, 40 g hladké mouky, špetka mleté papriky, sůl, tuk nebo sádlo na smažení.
Postup: Nakrájíme užší porce kapra, prosolíme a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo hranolky se salátem. Chceme-li mít kapra pikantnějšího, potřeme ho před obalením prolisovaným česnekem.

 

Kapr na pivu s křenem

Budete potřebovat: Šest porcí kapra, krajíc chleba, dvě lžíce másla, půl deci oleje, dvě větší cibule, deci světlého piva, citron, mletý pepř, sůl, čerstvý křen, kávová lžička moučkového cukru.

Postup: Kapra osolíme a opepříme. Z krajíce chleba odkrojíme kůrku a střídku rozdrobíme do misky a zalijeme pivem. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a porce kapra na něm zprudka opečeme. Rybu vyjmeme a do výpeku dáme rozpustit máslo. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mírně osmahneme, až cibule začne sklovatět. Chléb namočený v pivu rozmačkáme vidličkou a rozšleháme na kaši. Vlijeme ji do pánve s cibulkou a rozmícháme. Ochutíme solí, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Chvíli povaříme. Vložíme do pánve opečeného kapra a tři až pět minut podusíme. Z očištěného křenu naškrábeme ostrým nožem hoblinky. Kapra dochutíme citronovou šťávou, posypeme hoblinkami křenu a doplníme opečenými bramborami a zeleninou.